Eigen werk

Jong Gewei: een collectief van jonge doeners die theater maken zonder te veel fanfare

Radicale toegankelijkheid in de kunstensector en het kunstonderwijs? Hoe creeër je dat? Met dit CERA impulsproject ontwikkelen Jong Gewei, Platform-K, Vooruit en KASK Drama een gedeelde praktijk van samen wonen, samen werken, samen leren en kennis delen.

Samen willen ze het artistieke coachingsaanbod voor mensen met een beperking vergroten en de sociale ondersteuning voor jong artistiek talent met uiteenlopende culturele en sociale achtergronden versterken. Dit artikel door Sofie Joye zoomt in op de praktijk van Jong Gewei, bekeken vanuit het perspectief van haar deelnemers en makers in spe.

“Je komt in aanraking met  verschillende meningen, verhoudingen, intenties en visies op de wereld. Als jij een verhaal vertelt, zijn er bij Jong Gewei meteen 20 verhalen die een andere invalshoek introduceren en vertel je uiteindelijk samen een verhaal dat zoveel rijker is. Je kan geen vooroordeel hebben of dat wordt omvergeworpen in de groep.”

Lees hier het volledige artikel.

WHAT IF GODS WERE AMONG US, BUT WE JUST DID NOT SEE THEM?
– Eenzame goden in de Brugse Poort

AFGELAST
KAMP + PUBLIEKE HAPPENING
12 aug. bij Theater Antigone, zomer 2020

Op het moment dat de extreem conservatieve Vlaams-nationalistische jongerenbeweging ‘Schild en Vrienden’ de propagandistische kracht van online platforms ontdekte en bijgevolg de sociale media veroverde, ging Jong Gewei aan het denken over de golf van identitaire bewegingen wereldwijd én over de gevaren, maar ook de waarde van vaderlandsliefde. 

In 2018 exploreerden ze de krochten van het rechtse gedachtegoed en populisme. Het materiaal dat hier rond verzameld werd, kwam destijds samen in een toonmoment met als titel ‘Shield and Friend. May the force be with you.’

Exact één jaar later zetelt Dries Van Langenhove in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en wordt vanuit de overheid het idee voor het opstellen van een Vlaamse Canon naar voor geschoven, met bovenaan de lijst ballekes in tomatensaus en F.C. De Kampioenen.

Jong Gewei besluit hieraan mee te schrijven en gaat op zoek naar wat deel zou moeten uitmaken van een Interplanetaire canon: één die verbindt in plaats van polariseert. Ze wilden het vragen aan 100 Vlamingen van diverse pluimage, maar de straten waren leeg. Een klein virus had het publieke en economische leven namelijk stil gelegd. 

Nu de mensheid opnieuw zou kunnen beginnen, zou het dan ook anders kunnen gaan? 

Jong Gewei wil niet meer uit elkaar gedreven worden, ze wil verbinden. Maar hoe bereiken we een publiek in deze tijden van collaps? Deze zomer gaat Jong Gewei op zoek naar een publiek en naar nieuwe manieren om dat publiek te ontmoeten.

Van 6 tem 12 augustus wordt er bij Theater Antigone in Kortrijk samen gewerkt, geslapen en gegeten. Op 12 augustus tonen we de resultaten tijdens een publieke happening, waar ook u van harte bent uitgenodigd!

Meer info volgt snel.

U.F.O.
K.A.K., TransfoCollect & Jong Gewei

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is UFO-beeld.jpg

United Federation of Outsiders/ Opponents: een onderzoeksproject van K.A.K., TransfoCollect & Jong Gewei. Een politieke beweging. Een politieke partij. Verlegen radicalen. Meer nieuws volgt.

Chronieken van de Nachtwandelaars
UFO

Tijdens de lockdown begonnen TransfoCollect en Jong Gewei na enkele zoomsessies te wandelen. Het waren vooral stilte wandelingen in parken of bossen, met af en toe een vraag en daaropvolgend een kort gesprek. Er werd gewandeld op verschillende tijdstippen van de dag en als voorbereiding op het onderzoeksproject UFO. Giovanni Baudonck heeft alle opgenomen gesprekken verzameld en gemonteerd. Wandel gerust mee en luister naar de Chronieken van de Nachtwandelaars.


AVONDEN VAN HOOP
met Jong Gewei/ Kloppend Hert/ Vooruit/ Theater aan Zee

In tijden waarin Angst en Algoritmes, Polarisatie en Paniek lijken te regeren, is er meer dan ooit behoefte aan een tegengif. Lucas De Man nodigt tijdens de Avonden van Hoop vijf huizen – Het Zuidelijk Toneel, Kloppend Hert, ARSENAAL/LAZARUS, Het nieuwstedelijk en Victoria Deluxe/Kopergietery – uit om ons samen met hun gasten een gezonde dosis Hoop te geven. Het worden vijf totaal verschillende unieke theatrale avonden met een ding gemeen: je verlaat vol goeie moed en energie de zaal.

Think Positive. Als het over de toekomst gaat, dwingen we onszelf vaak in een korset van constructief denken en optimisme. Want aan woede en pessimisme hangt een geurtje van achteruitgang en verzuring. We worden er niet gelukkiger van. Maar de kracht van pessimisme wordt vaak onderschat. Het zorgt ervoor dat we dingen kritisch onder de loep nemen en zet aan tot handelen. Een jonge generatie eist nu haar plaats op in de wereld en dwingt het recht af om haar toekomst zelf in handen te nemen.

Theatergezelschap Kloppend Hert en hun atelierwerking Jong Gewei geven ruimte aan die jonge generatie, die steeds meer van zich laat horen. Een aantal scherpe jonge stemmen komen aan het woord. Ze tonen ons hoe ze hun woede of pessimisme omzetten in hoopvolle acties en verandering. Wat zijn hun wensen en verlangens voor morgen? Hoe willen zij die graag vormgeven? Daarnaast gooien de spelers van Jong Gewei hun verbeelding in de strijd om een andere toekomst.

Jong Gewei nodigde enkele sprekers uit: Hassan Al Hilou, Lisette Ma Neza en Marios Bellas in naam van Extinction Rebellion.

Ook de Bboys van Together We Stand in Gent passeerden tijdens deze avond. 

2 augustus 2019, NMBS Loods, Oostende

Foto (c) Maarten Geukens


FESTIVAL DE MARSEILLE
met Vooruit/ Jong Gewei

De delegatie Jong Gewei’ers (Ömer, Alpeslan en Malik) die in juni naar Marseille trok, sloeg de handen in elkaar met de andere stadsresidenten van Vooruit in de buitenwijk Plan d’Aou. Hieruit ontstond het idee om een samenwerking aan te gaan met La Gare Franche (het plaatselijke cultureel centrum). In de tuin van La Gare Franche organiseerden we een middag rond thema’s als gentrificatie en kolonisatie, waarbij we een platform creëerden voor verhalen van mensen uit de buurt en aanverwanten, rondetafelgesprekken over sociale en duurzame initiatieven uit de buurt, slam, rap en artistieke interventies.

Toonmoment op 24 juni 2019 in Marseille.


BAL MOSQUEE 2019
theatraal festival

Met veel goesting nodigen we u uit op 23 en 24 februari Bij De Vieze Gasten voor de tweede editie van Bal Mosquée, een tweedaags theatraal festival van theatergezelschap Kloppend Hert.

Een weekend lang presenteren we toonmomenten, theatrale interventies, live muziek, documentaires en gesprekken rond de vraag: waar kan het naartoe met ons onderwijs?

 In de aanloop naar de voorstelling Zero for Conduct, een co-creatie met Fabuleus in het najaar 2019, nemen we het thema onderwijs onder de loep. In ons werk met jongeren merken we dat ze vaak te weinig beschikken over instrumenten om kritisch om te gaan met de tsunami aan informatie die hen overspoelt. In die zoektocht zijn ze soms vatbaar voor ongenuanceerd opvattingen van de werkelijkheid. Daarom zou bv. filosofie een erg belangrijk vak moeten zijn, ongeacht studierichting, leeftijd of plek in het zgn. ‘watervalsysteem’. 

Wat is de mens? Hoe kunnen we (samen)leven? Wat kunnen we kennen?  Is de mens vrij of wordt hij gedetermineerd door natuurwetten? Zijn wij onze hersenen? Zijn we van nature egoïstisch of zijn we sociale dieren? Wat is de verhouding tussen wetenschap en religie?

En hoe maak je ruimte voor die vragen in een onderwijssysteem waarin leerkrachten bedolven raken onder paperassenwerk, malcontente ouders en arbeidsmarkt-gerichte leerdoelstellingen? 

Voor Bal Mosquée 2019 nodigden we theatermakers, choreografen, jongeren, experten en muzikanten uit om rond die vragen aan de slag te gaan. 

Verwacht u alvast aan interventies van oa. Marijke Pinoy, Elie Tass, Adnane Lamarti, Paola Bartoletti, Giovanni Baudonck, Judith Vindevogel, K.A.K (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars), Shirin Rabi aka ShiSha, Wim Cuyvers, Geert Opsomer en de Kinderfanfare. 

Daarnaast presenteren ook jongeren van onze eigen werking Jong Gewei, van zusterorganisatie TransfoCollect en van de equipe van Fabuleus een aantal theatrale interventies. Ceremoniemeesters van dienst zijn actrice-pianiste Valentina Toth en slam poet Fatih Devos.

Op zaterdag 23/2 wordt u verwacht tussen 18u00 en 22u00, op zondag 24/2 tussen 14u00 en 18u00.

 

Bal Mosquée is een samenwerking van Kloppend Hert met KASK, Bij’ De Vieze Gasten en Vooruit met de steun van de Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.